Kortom: variatie genoeg in dit nummer. Nieuw dit jaar is ook de introductie van de rubriek ‘Die ene cliënt’, waarin professionals inspirerende verhalen delen over cliënten die hen voor altijd bij zijn gebleven. We voegen bovendien Redouan El Khayai toe aan ons team vaste columnisten en gaan vaker werken met gastcolumnisten. Ten slotte rehabiliteren we een oude rubriek: internationalisering. Wat kunnen we leren van praktijken en kennis van sociaal werkers elders in de wereld? Hoe sterk mensen internationaal met elkaar verknoopt zijn, is de laatste jaren alleen maar duidelijker geworden. Leest u absoluut de bijdrage van Josien Hofs met de schitterende, mystieke titel: Steek de rivier over door de stenen te voelen.
Bescheiden vernieuwingen
Misschien heeft u het in de gaten gehad. Anders dan gebruikelijk was het vorige nummer een themanummer. We breiden dit jaar het aantal themanummers uit van twee naar drie. Een belangrijk argument daarvoor is dat juist in een tijd van razendsnelle informatie-uitwisseling en nieuwsgaring, een vakblad zich onderscheidt door diepgang en inhoudelijke vertraging. Dat biedt bij uitstek de mogelijkheid om eens nadrukkelijk bij een thema stil te staan en voorbij de waan van de dag te komen, door een onderwerp vanuit verschillende perspectieven te belichten.
Zo hebben we in de themanummers Werken met vluchtelingen (nummer 2) en vorig jaar Mantelzorg (nummer 6) en Suïcide en preventie (nummer 3) ruim baan gegeven aan ervaringen en vakkennis van professionals uit de praktijk, wetenschappers en ervaringsdeskundigen. Themanummers hebben echter wel een nadeel: sommige onderwerpen zullen u sterker aanspreken dan andere. Daarom beperken we de uitbreiding met één nummer per jaar. Zo revolutionair is de verandering dus ook weer niet. De andere nummers blijven we gewoon vullen met artikelen over verschillende relevante onderwerpen.
Zo hebben we in dit nummer bijvoorbeeld een interview van Tineke de Waard met voormalig jeugdzorgwerker Sharon Stellaard over haar recente promotieonderzoek naar boemerangbeleid. Jeugzorgwerkers die al wat langer meelopen zullen ongetwijfeld veel in haar verhaal herkennen. Sander Borsboom verhaalt in zijn artikel over het belang van de mbo sociaal werker, een onderwerp dat hoognodig meer aandacht verdient, zeker in dit vakblad. En wat te denken van het onderwerp dat Herman de Mönnik eerder al op de kaart zette in zijn Marie Kamphuis lezing: het belang van methodische professionaliteit? Annette Wiesman sprak hem daarover en vroeg drie sociaal werkers om een reactie. De onlangs aan Hogeschool Fontys geïnstalleerde lectoren Maja Rocak en Mariël van Pelt pleiten in hun bijdrage voor een kritisch en collectief perspectief op sociale veerkracht, een concept dat zij belangrijk achten voor het beroep. Thomas Geling en Magda Axioti zetten voor u uiteen wat belangrijk is bij de preventie van seksueel kindermisbruik.
Marc Hoijtink
HOOFDREDACTEUR