Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Themanummer De kennisbasis van sociaal werk

Dingen die we moeilijk onder woorden kunnen brengen, kunnen we soms door metaforen verduidelijken. Op de cover van dit themanummer staat een afbeelding van een boom waarvan verschillende wortels zich diep in de grondlaag vertakken. Boven de grond zie je de wortels niet, maar ze bestaan wel en zijn van vitaal belang om de boom tot volle wasdom te laten komen. En om de boom overeind te houden, als het boven de grond flink waait  

Met een beetje fantasie kunnen we ons zo de kennisbasis van sociaal werkers voorstellen. Kennis zit in het hart van het dagelijkse werk. Al de zichtbare en onzichtbare, intuïtieve beslissingen die je dagelijks neemt in het werken met mensen, wortelen in kennis. Daarop regelmatig reflecteren komt de kwaliteit van het werk ten goede. Bovendien helpt kennis om naar buiten toe te legitimeren waarom je doet wat je doet. In de buitenwereld wordt de complexiteit van het dagelijkse werk soms onderschat. Net zoals de kennis die nodig is om daarmee om te gaan.

In deze special hebben we experts gevraagd om over verschillende kennisbronnen die sociaal werkers inzetten, hun licht te laten schijnen. Wat is het belang ervan en wat zijn valkuilen? We trappen af met de vraag welke kennis een sociaal werker eigenlijk moet bezitten.
Laura Koeter, Bernard Kloostra, Jan Willem Bruins en Karlien Landman gaan daarover met elkaar in gesprek. Renkse van der Zwet en Mariël van Pelt bepleiten het belang van evidence based practice voor het sociaal werk. Laatstgenoemde deed promotieonderzoek naar masteropleidingen in sociaal werk en deelt daarover verderop in het nummer haar bevindingen.

Iemand die al langer hamert op het belang van methodische professionaliteit is Herman de Mönnink. Lennie Haarsma interviewde hem over zijn nieuwe boek. Asia Sarti en Ruben van Zelm gaan in op praktische wijsheid. Rudi Roose en Margo Trappenberg bespreken op hun beurt de relevantie van theorie voor de praktijk. Marc Mulder en Saskia Keuzenkamp staan stil bij het belang van de kennis van ervaringsdeskundigen. Alie Weerman zet uiteen waarom ervaringsdeskundigheid van sociaal werkers zelf van belang is. Sociaal werker Mirjana Ruijs zal dat met haar eens zijn. Annette Wiesman sprak met haar.

Anke van den Dries, die vanaf dit nummer samen met Josien Hofs de rubriek internationaal invulling geeft, legt uit wat epistemisch onrecht is en hoe je daar als werker mee te maken hebt. Kennis is een belangrijke leidraad voor handelen, zo stelt Jurja Steenmeijer in gesprek met Else de Jonge. Zo is het ook.

Hoog tijd dus om eens dieper te graven in de rijke kennisbasis. Tenslotte een punt om te benadrukken: bij al dat moois is een professionele infrastructuur en kenniscultuur hard nodig. Hopelijk snappen beleidsmakers dat. Bomen hebben een vruchtbare grond nodig.

Marc Hoijtink, hoofdredacteur