Home 2024
Laatste artikelen
Redactioneel – Graven in de kennisbasis
Dingen die we moeilijk onder woorden kunnen brengen, kunnen we soms door metaforen verduidelijken. Op de cover van dit themanummer staat een afbeelding van een boom waarvan verschillende wortels zich diep in de grondlaag vertakken.
Wisselcolumn – De mens blijven zien
Ruim dertig jaar geleden verhuisde ik vanuit de stad naar een nabijgelegen dorp.
Masters gezocht!
Sinds 2008 wordt op enkele hogescholen een masteropleiding Sociaal Werk aangeboden, met als doel de professionaliteit van sociaal werkers te versterken. Mariël van Pelt onderzocht hoe academische professionaliteit van sociaal werkers er uit zou moeten zien en of de opleidingen daar inderdaad aan bijdragen. Haar conclusie: de masteropleiding doet ertoe én er is werk aan de winkel.
Ervaringskennis – Leren van ontwrichting en herstel
Ervaringsdeskundigheid heeft de laatste jaren een sterke opmars gemaakt. Alie Weerman zet uiteen wat ervaringsdeskundigheid is en legt uit waarom dit een onmisbare bron van kennis is voor sociaal werkers.
EBP in het sociaal werk – Koele hoofden, warme harten
In het sociaal domein is weerstand tegen ‘evidence based practice' (EBP) meestal gebaseerd op een al te beperkte invulling van dat begrip, zien Renske van der Zwet en Mariël van Pelt. Terwijl EBP het sociaal werk juist zoveel te bieden heeft.
Luisteren, kijken & lezen
Het werk van de Israëlisch-Amerikaanse psycholoog Daniël Kahneman richt zich onder meer op de vraag hoe we kennis gebruiken om besluiten te nemen.
Het belang van wetenschappelijke kennis
Vaak wordt gedacht dat sociaal werk vooral te maken heeft met empathie, mensenkennis, sociale vaardigheden en een praktische instelling. Rudi Roose en Margo Trappenburg breken een lans voor het belang van theorieën en wetenschappelijke kennis.
Welke kennis moet iedere sociaal werker hebben?
Een kennisbasis is belangrijk om je handelen als sociaal werker aan te toetsen. Dat onderschrijven Jan Willem Bruins (BPSW), Laura Koeter (HvA/UvA), Karlien Landman (Hanzehogeschool) en Bernard Kloostra (Tintengroep) allemaal. De vraag is alleen: hoe zorg je dat die recht doet aan het rijke palet aan specialismen binnen het beroep?
Praktische wijsheid en sociaal werk – Doen wat goed is
Praktische wijsheid wordt volop ingezet in sociaal werk, zien Asia Sarti & Ruben van Zelm, maar zou binnen organisaties nog veel explicieter aan de orde moeten komen. Daarmee erken je dat sociaal werk in alle opzichten mensenwerk is.
‘Kennis is een belangrijke leidraad voor handelen’
Jurja Steenmeijer is directeur van de BPSW Academie. Wat zijn haar ambities met dit opleidingsinstituut voor sociaal werkers? En hoe belangrijk vindt ze kennis voor professionals? ‘Iets doen of laten als sociaal werker kan in lijn zijn met je intuïtie, maar je moet je handelen ook kunnen relateren aan wat je weet over een bepaald onderwerp.'