Van alle respondenten was zo’n 20 procent lid van een beroepsvereniging. Dat percentage is in werkelijkheid lager. Opmerkelijk is dat sociaal werkers veel zorg voor anderen, maar weinig voor hun eigen beroepsgroep hebben. Marie Kamphuis, founding mother van het Nederlandse sociaal werk, schreef 75 jaar geleden al dat sociaal werkers te weinig aandacht hadden voor de ontwikkeling en positionering van hun eigen beroep: ‘Het lidmaatschap van een beroepsvereniging lijkt ons daarom te behoren tot de beroepsplichten van de sociaal werker.’ En zo’n tien jaar geleden verscheen een gezaghebbend rapport van de Gezondheidsraad over het sociaal werk, waarin ook bepleit werd dat meer sociaal werkers lid zouden moeten worden van een beroepsvereniging. De lage organisatiegraad is des te opmerkelijker als we kijken naar de onderwerpen die sociaal werkers, aldus het Movisie-onderzoek, belangrijk vinden voor hun beroep en professionele ontwikkeling. Die maken allemaal deel uit van de kernactiviteiten van de BPSW.
Een paar voorbeelden:
- Bijna de helft van de respondenten staat ingeschreven in een beroepsregister, vanouds sterk verbonden met de beroepsvereniging. De registers met de meeste deelnemers (SKJ en Registerplein) zijn opgericht door de BPSW. De beroepsvereniging stimuleert beroepsregistratie met forse kortingen voor leden die zich inschrijven bij een register. Deelname aan de BPSW-registers is zelfs gratis voor leden.
- Vrijwel alle professionals geven aan dat zij de verwerving van nieuwe vakkennis, bijvoorbeeld via scholing, belangrijk vinden. Aan de BPSW Academie, een van de weinige niet-commerciële aanbieders, kunnen sociaal werkers cursussen en leergangen volgen – als ze lid zijn, met korting.
- BPSW-leden doen nieuwe vakkennis ook op via Vakblad Sociaal Werk, dat zij gratis ontvangen. Ook de BPSW-nieuwsbrieven zijn gratis.
- Sociaal werkers, zo wijst het onderzoek uit, vinden de beroepscode voor sociaal werkers de belangrijkste leidraad om hun werk goed uit te voeren. Deze code is ontwikkeld door de BPSW en wordt, net als de nieuwe beroepsethiek-app, aan alle professionals gratis ter beschikking gesteld.
- Uit het onderzoek blijkt ook dat het sociaal werkers goed lukt nieuwe kennis te vinden, maar dat zij concrete toepassing daarvan moelijker vinden. Omdat de ontwikkeling van professionele richtlijnen daarbij helpt, gaat de BPSW de komende vier jaar, met subsidie van VWS, een serie van zulke richtlijnen ontwikkelen.
- Professionals zeggen het meest te leren van elkaar. De BPSW organiseert groepsactiviteiten waar alle beroepsvarianten aan hun professionele ontwikkeling kunnen werken.
Wees solidair
Het versterken van hun beroepsvereniging is een vorm van beroepstrots en professioneel zelfbewustzijn die het sociaal werkers ook mogelijk maakt meer invloed te hebben op (landelijk) beleid dat van invloed is op hun werk. Momenteel maakt een kleine groep leden veel activiteiten mogelijk waar alle sociaal werkers in Nederland van profiteren. Wees solidair en word lid van je beroepsvereniging! Je kunt het eerst een jaar proberen met ruime korting. En de meeste cao’s vergoeden (een deel van) de contributie. Ben je geen sociaal werker, maar bijvoorbeeld docent aan een sociaal werkopleiding en wil je het beroep wel steunen, dan kun je ook buitengewoon lid worden. De onderwijs-cao vergoedt je lidmaatschap volledig.
Kortom, doe met ons mee! •