Anja Machielse (Universiteit voor Humanistiek) analyseert verschillende vormen van eenzaamheid (emotioneel, sociaal, existentieel) en benadrukt het belang van een robuuste identiteit en sterke sociale verbanden.
Eenzaamheid kun je vaak niet aan de buitenkant van mensen afzien, zo stelt Eric Schoenmakers (Fontys Hogeschool). Hoe signaleer je eenzaamheid en hoe voer je er gesprekken over?
Tien jaar geleden ging het eerste vangnetwerk van start in Gemeente Rotterdam Charlois om eenzaamheid in de wijk tegen te gaan. Annette Wiesman sprak met initiatiefnemer en sociaal werker Jenny Zwijnenburg over werkzame elementen.
Ernstige eenzaamheid voorstellen als een probleem dat iedereen in gelijke mate kan treffen, verdunt de beschikbare aandacht ervoor, waarschuwt Lynn Berger (De Correspondent). Sommige groepen lopen meer risico dan anderen.
In dit nummer onder meer extra aandacht voor ouderen met een migrantenachtergrond door Nina C. (Leyden Academy on Vitality and Ageing) en R.L.F. ten Kate (Universiteit Utrecht)
Roos Pijpers (Movisie) gaat in op eenzaamheid in de lhbtiq+ gemeenschap.
Marlies Maes (Universiteit Utrecht) doet voor jongeren. Wat zijn risicofactoren, wat werkt en wat is de rol van sociale media?
Drie maatschappelijke initiatieven om eenzaamheid te bestrijden in verschillende gemeenten waarin samengewerkt wordt met sociaal werk: Annette Wiesman brengt ze in haar bijdrage in beeld. Aan het woord komen Stéphanie van Gerven (Stichting Thuisgekookt), Jennifer Elich (Sociaal Werk Nederland), Marianne de Jong (WijZ Welzijn Kampen), Martha Talma (Movisie) en Thijs Kerckhoffs (PostNL).
Lennie Haarsma neemt een duik in het VWS-actieprogramma één tegen eenzaamheid, onderzoeksprojecten en de jaarlijkse week tegen eenzaamheid.
Natuurlijk ook weer de casuïstiekbespreking, wetten & regels en mooie columns van Anne Jongmans en Jan Willem Bruins (BPSW beroepsvereniging van professionals in sociaal werk). En de boekenrubriek, met aandacht voor het spraakmakende boek van de Amerikaanse econoom en activiste Noreena Hertz: De eenzame eeuw.
Special issue VSW – Eenzaamheid: fabels, feiten en lessen voor praktijk en beleid
‘Vergeten mensen: sociaal werkers zijn vaak de laatsten waarmee zij contact hadden’.
Dat vertelt dichter en schrijver Joris van Casteren in het nieuwste nummer van het vakblad over een gelaagd maatschappelijk vraagstuk: eenzaamheid.
Daarin ruim baan voor wetenschap, praktijk en maatschappelijke initiatieven.
Van Casteren heeft veel respect voor verschillende vormen van sociaal werk. Hij is coördinator van Stichting De eenzame Uitvaart die overledenen zonder familie of netwerk een bijzonder saluut geeft met een gedicht. Voor de Volkskrant maakte hij er een mooie serie over. Lennie Haarsma interviewde hem.