Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 425 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Casuïstiek – ‘Ik zag de teleurstelling bij de cliënt’

Als leerlingbegeleider op een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking werk ik regelmatig op buitenlocaties, waar onze cliënten nauw samenwerken met personeel van andere instellingen en bedrijven.
Ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass sprak jongeren over hun ervaringen in de gesloten jeugdzorg. Zijn rapport leidde tot een serieuze aanzet tot verandering.

Samenwerken met ervaringsdeskundigen – Verhalen die diepe inzichten bieden

Om de kennis van ervaringsdeskundigen als kennisbron maximaal te benutten, is het belangrijk te zorgen voor gelijkwaardige samenwerking in de praktijk. Dat kan alleen door vanaf het begin en voortdurend samen te bepalen en te beslissen, betogen Marc Mulder en Saskia Keuzenkamp.

Solide methodiek voor het sociaal werk – Van stress naar veerkracht

Herman de Mönnink, senior docent Sociaal Werk en traumapsycholoog, is grondlegger van multimethodisch sociaal werk. In De gereedschapskist van de sociaal werker pleit hij voor een methodische en op veerkracht gerichte aanpak van de problemen waar sociaal werkers beroepshalve mee te maken krijgen. Hij onderbouwt die werkwijze met inzichten uit de psychosociale stresswetenschap. ‘Methodische eenheid draagt bij aan de soliditeit van het sociaal werk.'

Epistemisch onrecht – Als wat je zegt niet geloofd wordt

Verhalen en getuigenissen van sommige (groepen) mensen worden, zonder dat daar redelijkerwijs aanleiding voor is, minder geloofwaardig geacht dan die van anderen. Sociaal werkers hebben daar, onder meer in hun contact met cliënten, ook mee te maken. Wat kunnen ze ertegen doen?
Jurja Steenmeijer

‘Kennis is een belangrijke leidraad voor handelen’

Jurja Steenmeijer is directeur van de BPSW Academie. Wat zijn haar ambities met dit opleidingsinstituut voor sociaal werkers? En hoe belangrijk vindt ze kennis voor professionals? ‘Iets doen of laten als sociaal werker kan in lijn zijn met je intuïtie, maar je moet je handelen ook kunnen relateren aan wat je weet over een bepaald onderwerp.'

Praktische wijsheid en sociaal werk – Doen wat goed is

Praktische wijsheid wordt volop ingezet in sociaal werk, zien Asia Sarti & Ruben van Zelm, maar zou binnen organisaties nog veel explicieter aan de orde moeten komen. Daarmee erken je dat sociaal werk in alle opzichten mensenwerk is.
Illustratie van een ronde tafel met vier stoelen erom heen

Welke kennis moet iedere sociaal werker hebben?

Waarom is een kennisbasis voor het sociaal werk zo belangrijk? Karlien: ‘Voor mij luidt de vraag: wat wil ik als bachelor-opleider toekomstig sociaal werkers meegeven om startbekwaam losgelaten te worden in het werkveld? Dat ziet er anders uit dan voor een master of associate degree sociaal werk. We hebben nu een mooi landelijk opleidingsdocument voor […]

Het belang van wetenschappelijke kennis

Vaak wordt gedacht dat sociaal werk vooral te maken heeft met empathie, mensenkennis, sociale vaardigheden en een praktische instelling. Rudi Roose en Margo Trappenburg breken een lans voor het belang van theorieën en wetenschappelijke kennis.

Luisteren, kijken & lezen

Het werk van de Israëlisch-Amerikaanse psycholoog Daniël Kahneman richt zich onder meer op de vraag hoe we kennis gebruiken om besluiten te nemen.
3 stenen op elkaar gestapeld.

EBP in het sociaal werk – Koele hoofden, warme harten

In het sociaal domein is weerstand tegen ‘evidence based practice' (EBP) meestal gebaseerd op een al te beperkte invulling van dat begrip, zien Renske van der Zwet en Mariël van Pelt. Terwijl EBP het sociaal werk juist zoveel te bieden heeft.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie