Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 425 resultaten )
Verfijn zoekresultatenErvaringskennis – Leren van ontwrichting en herstel
Ervaringsdeskundigheid heeft de laatste jaren een sterke opmars gemaakt. Alie Weerman zet uiteen wat ervaringsdeskundigheid is en legt uit waarom dit een onmisbare bron van kennis is voor sociaal werkers.
Masters gezocht!
Sinds 2008 wordt op enkele hogescholen een masteropleiding Sociaal Werk aangeboden, met als doel de professionaliteit van sociaal werkers te versterken. Mariël van Pelt onderzocht hoe academische professionaliteit van sociaal werkers er uit zou moeten zien en of de opleidingen daar inderdaad aan bijdragen. Haar conclusie: de masteropleiding doet ertoe én er is werk aan de winkel.
Wisselcolumn – De mens blijven zien
Ruim dertig jaar geleden verhuisde ik vanuit de stad naar een nabijgelegen dorp.
Redactioneel – Graven in de kennisbasis
Dingen die we moeilijk onder woorden kunnen brengen, kunnen we soms door metaforen verduidelijken. Op de cover van dit themanummer staat een afbeelding van een boom waarvan verschillende wortels zich diep in de grondlaag vertakken.
Sociaal werk onder radicaal rechts – Morele nood
Veel Nederlandse sociaal werkers tonen tot nu toe een gespleten loyaliteit als reactie op moeilijke morele keuzes. Hoe reageren zij als hun morele integriteit onder druk komt te staan van radicaal rechts beleid? Voorbeelden uit het buitenland laten een wisselend beeld zien. Volgens Thomas Kampen biedt een robuuste kennisbasis bescherming tegen radicale invloeden en populistisch gedachtegoed.
‘Ik zie vaak een omslag in het denken over klagende cliënten’
Jeugdzorgwerker Hendrika van Deijk is lid van de Commissie van Consultatie, die deel uitmaakt van het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). De commissie doet geen uitspraak over de gegrondheid van een klacht, maar gaat in op de vraag wat er is gebeurd en wat er anders had gekund. Soms moet daarbij ook de werkdruk van de betreffende professional meegewogen worden, vindt ze. ‘Er komen veel klachten voorbij die gaan over de onbereikbaarheid van de jeugdprofessional of over onvolledige dossiers.'
Dubbele diagnoses – Geen gescheiden werelden
Bijna de helft van de cliënten in de gehandicaptenzorg zou ook een ggz-diagnose moeten hebben en omgekeerd. Toch krijgt in de praktijk maar een klein aantal cliënten zo'n dubbele diagnose. Financiële prikkels spelen daarbij een rol. Tijd om de grenzen tussen de vgz en de ggz op te heffen, vinden drie studenten Social Work.
CASUÏSTIEK ‘Had ik sterker moeten aandringen op therapie?’
‘Ik werk als orthopedagoge in de specialistische jeugdzorg. Wij begeleiden gezinnen met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand, opvoedings- of psychiatrische problemen.
Dak- en thuisloze mensen – Hoe versterk je een broos sociaal netwerk?
‘Ik heb geen netwerk’, is vaak de eerste reactie van mensen die dak- of thuisloos zijn als de sociaal werker hen daarnaar vraagt. Veel dak- of thuisloze personen hebben een broos sociaal netwerk. Juist om die reden is het belangrijk om hen netwerkondersteuning te bieden. Maar hoe kan je dat het best doen? En welke […]
Bi-culturele jongeren – Migratieverhalen leveren nieuw perspectief
Via migratieverhalen kunnen sociaal werkers bijdragen aan de identiteitsontwikkeling van jongeren met een migratieachtergrond, zegt Youssef Azghari, auteur van het boek In Dialoog met mijn Zoon. Reflecteren op je eigen migratiegeschiedenis voorkomt niet alleen eenzijdige beeldvorming, maar verbreedt ook je kijk op de wereld.