Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 425 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Het goede doen: in gesprek over beroepsethiek

Het verschijnen van de nieuwe Beroepscode voor professionals in sociaal werk is een mooie aanleiding om te onderzoeken wat beroepsethiek is en hoe je er als professional in je dagelijks werk mee kunt omgaan. Desiree Weyburg sprak erover met ethica Marita van Rijs (MvR) en maatschappelijk werker Bart van Abeelen (BvA).

Gezondheid is niet het enige wat telt

Halverwege de jaren nul werkte ik aan de Erasmus Universiteit als bijzonder hoogleraar Patiëntenperspectief. Dat betekende dat ik mij verdiepte in ervaringsverhalen van patiënten en in het wel en wee van patiëntenorganisaties.

Streng en zakelijk zijn óf werken aan de relatie?

'Ik werk als ouder-kindadviseur bij een wijkteam in Osdorp, een wijk in Amsterdam. Omdat de wachtlijsten bij Jeugdbescherming erg lang zijn, startten wij enige geleden met 'intensieve vrijwillige hulpverlening'. We zien cliënten binnen die pilot minstens één keer in de week en soms vaker, al naar gelang de problematiek. Maatwerk dus, waarbij een achterliggend doel is om een ondertoezichtstelling (OTS) te voorkomen.

Over de reputatie van sociaal werkers

Buitenlandse onderzoeken laten zien dat veel sociaal werkers denken dat hun beroep een negatief imago heeft. Hoe zit dat met sociaal werkers in Nederland? En hoe terecht zijn dergelijke aannames over de eigen reputatie eigenlijk?

Nieuws

Bijna één op vijf huishoudens in Nederland kampt met schulden. Die leiden in veel gevallen tot minder zelfvertrouwen en stress. Vaak belemmert schaamte mensen om actie te ondernemen. Mensen met ernstige financiële problemen zijn geneigd korte-termijnbeslissingen te nemen, waarmee ze hun situatie niet zelden alleen maar verslechteren. Een vicieuze cirkel dus, van armoede, schulden en schaamte.

Redactioneel. Beroepsreputatie

Applaudisseren voor anderen kunnen sociaal werkers als de besten. Dat doen zij in hun dagelijkse werk op tal van manieren. Ze geven waardering of complimenten.

Armoedebestrijding

In deze rubriek besteedden we al vaker aandacht aan armoede of daaraan verwante onderwerpen. Voor mensen die nu al moeite hebben om rond te komen, doen zich nieuwe bedreigingen voor. De gevolgen van de coronapandemie zijn voelbaar in de prijzen van allerlei producten. Wonen wordt steeds duurder en ook zijn er zorgen over de stijgende energieprijzen. Hoog tijd om nog eens te bekijken wat de overheid doet om de armoede in Nederland te bestrijden. Een overzicht van een aantal belangrijke wetten.

De Meldcode is geen keuzemenu

Wat kun je als sociaal werker leren van uitspraken in het tuchtrecht? Daarover lees je in de rubriek Tuchtrecht. Deze aflevering gaat over een zaak rond de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Zorgvuldigheid is vereist, zowel bij de reden van een melding als de wijze waarop de stappen worden gevolgd. Dat dit niet alleen misgaat bij jeugdprofessionals, blijkt uit een vergelijkbare tuchtklacht tegen een gynaecoloog in het medisch tuchtrecht.

Boeken

In Nederland groeit één op de dertien kinderen op in armoede. Het beëindigen van armoede is een van de ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties zich in 2015 stelden. Nederland formuleerde als doel om kinderarmoede tussen 2015 en 2030 te halveren. Sociaal werkers spelen een belangrijke rol in het bereiken daarvan.

Project Zakg€ld

Carinda Jansen is betrokken bij actie-onderzoek waarbij ouders met weinig geld leren hun kinderen goed met geld te laten omgaan. Een verslag.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie

Abonneren